LIVE TEXT | Război în Ucraina. Linia frontului nu s-a schimbat, anunță Zelenski. Polonia pregătește livrarea a 14 tancuri Leopard 2

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Linia frontului nu s-a schimbat, anunță Zelenski. Polonia pregătește livrarea a 14 tancuri Leopard 2

Este a 364-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Volodimir Zelenski a anunțat că au loc lupte crâncene la Bahmut, Lîman și Avdiivka. El a mai precizat că linia frontului nu s-a modificat, iar luptătorii ucraineni continuă să opună rezistență inamicului.

FOTO Profimedia

UPDATE 06:10 Giorgia Meloni dă asigurări că sprijinul Italiei pentru Ucraina ''nu va slăbi''

Şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, a dat asigurări marţi, în cursul unei vizite la Kiev, că Roma "nu are intenţia de a slăbi" sprijinul său pentru Ucraina, în pofida divergenţelor din cadrul coaliţiei la putere în Italia, notează AFP.

"Am dorit să vin la Kiev pentru a reitera sprijinul deplin al Italiei pentru Ucraina în faţa agresiunii ruse şi să reafirm că Italia nu are nicio intenţie de a slăbi acest sprijin", a declarat Giorgia Meloni în cursul unei conferinţe de presă împreună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Premierul italian a a vizitat în special Irpin şi Bucea, două oraşe în care au fost comise masacre în timpul ocupaţiei ruse în primăvara anului 2022, explicând că "să vezi cu ochii tăi este diferit" şi că va face "totul pentru a spune tuturor italienilor ce am văzut".

UPDATE 05:30 Polonia va livra 14 tancuri Leopard 2

Polonia va livra 14 tancuri Leopard 2 Ucrainei în "următoarele două sau trei săptămâni", odată ce antrenamentul trupelor ucrainene va fi finalizat, relatează news.ro .

Łukasz Jasina, purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, a declarat că Varșovia este de acord să trimită avioane de luptă la Kiev însă momentan așteaptă aprobarea de la celelalte țări NATO.

"Exact aşa cum a fost cu tancurile, sperăm că această coaliţie va fi suficient de mare pentru a-i sprijini tot mai mult pe ucraineni. Avioanele sunt foarte utile în războiul ucrainean", a declarat Jasina. "Totuşi, sunt un optimist", a adăugat el.

UPDATE 05:00 Linia frontului nu s-a schimbat, anunță Zelenski

Volodimir Zelenski a anunțat că au loc lupte crâncene la Bahmut, Lîman și Avdiivka. El a mai precizat că linia frontului nu s-a modificat, iar luptătorii ucraineni continuă să opună rezistență inamicului.

„Am început ziua de astăzi cu o reuniune extinsă şi detaliată a Consiliului de Securitate Naţională, inclusiv cu rapoarte de pe linia frontului de la comandanţii noştri din cele mai fierbinţi zone. Comandantul-şef Zalujni a raportat despre situaţia generală de pe linia frontului şi despre atacurile inamice cu rachete asupra poziţiilor noastre.

Bineînţeles, rapoartele privind regiunile Doneţk şi Luhansk sunt deosebit de dure. Facem tot ce putem pentru a descuraja atacurile inamicului acolo - atacuri intense constante, pe care Rusia nu le opreşte, chiar dacă suferă pierderi uriaşe”, a spus Zelenski în mesajul în care prezintă populaţiei bilanţul activităţii zilnice.

Generalul Sirski a raportat despre direcţiile Bahmut şi Lîman, unde sunt „lupte crâncene, bătălii de principiu. Facem totul pentru a-i sprijini pe băieţii noştri”, a arătat Zelenski.

UPDATE 02:00 Ucraina speră într-o vizită a lui Macron în martie

Invitaţia adresată preşedintelui francez Emmanuel Macron de a vizita Kievul este "încă valabilă", iar responsabilii ucraineni speră că va avea loc în curând, a făcut cunoscut marţi ambasadorul ucrainean în Franţa, Vadîm Omelşenko, citat de AFP.

Întrebat la postul de radio RTL despre faptul că preşedintele american Joe Biden a mers la Kiev, iar preşedintele francez nu, diplomatul a subliniat că "desigur" invitaţia a fost trimisă.

"Din păcate, nu a putut veni", a continuat el, adăugând totodată că această invitaţie este "încă valabilă", relatează Agerpres.

"Sperăm că această vizită va avea loc eventual în martie", a mai spus diplomatul.

Cu ocazia primei aniversări a invaziei ruse în Ucraina, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dorit să primească vizita şefului statului francez, ca simbol al sprijinului poporului ucrainean şi un semnal pentru Moscova.

Emmanuel Macron, care a mers la Kiev în iunie pentru prima dată de la începutul conflictului, vrea să se întoarcă acolo cu anunţuri concrete, potrivit unor surse diplomatice franceze.

Ambasadorul ucrainean a lăudat "nivelul de sprijin fără precedent" din partea Franţei de la începutul războiului. "Şi sper cu adevărat că Franţa va continua să ofere sprijin", a adăugat el.

UPDATE 00:00 Parisul supraveghează ''activitatea'' companiilor chineze

Franţa supraveghează activitatea companiilor chineze susceptibile de a furniza ajutor Rusiei, a afirmat marţi ministrul francez de externe, Catherine Colonna, în contextul în care apropierea chino-rusă îi îngrijorează tot mai mult pe occidentali, scrie AFP.

"Există companii private chineze a căror activitate o urmărim îndeaproape", a declarat Catherine Colonna, întrebată, la postul public de televiziune France 5, despre un potenţial parteneriat strategic între China şi Rusia.

La sfârşitul săptămânii trecute, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a afirmat la CBS News că unele companii chineze furnizează deja "un ajutor neletal" efortului de război al Rusiei.

Pe de altă parte, şefa diplomaţiei de la Paris a ţinut să adauge că Franţa i-a vorbit "destul de diplomatic şi destul de clar" Beijingului despre dorinţa sa ca Beijingul "să nu dea o mână de ajutor puternic Rusiei", subliniind că ea a preferat "să reţină ataşamentul Chinei faţă de stabilitatea care o avantajează în pe termen lung".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă